Elekmerk on tunnettu poikkeuksellisen laajasta tuotantomenetelmävalikoimastaan, johon vuoden alusta lukeutuvat myös toksaus ja käsilaserhitsaus. Koulutuksia ja tehdasvierailuja on myös tarjolla uusista menetelmistä, jotta asiakkaat pääsevät hyödyntämään uusinta tietoa tuotesuunnittelussaan.

Laaja tuotantomenetelmävalikoima ja nerokkaat ratkaisut asiakkaalle – näistä Elekmerk on tunnettu alallaan. Nyt nerokkuutta haetaan uusilla tuotantomenetelmillä, kun Elekmerk on ottanut käyttöön ensimmäisille asiakkailleen toksauksen ja käsilaserhitsauksen. Elekmerkin yksikönpäällikkö Jukka Kotamäki painottaa uusien tuotantomenetelmien ylivoimaisia hyötyjä verrattuna vanhoihin menetelmiin:

– Uusilla työvaiheilla saamme yhdistettyä työvaiheita entistä tehokkaammin. Työ nopeutuu ja prosessista tulee kaikin tavoin kustannustehokkaampi. Esimerkiksi uudella puristusliitosmenetelmällä, toksauksella, saadaan valmiimpi tuote vain yhdellä työvaiheella, kun se korvaa pistehitsauksen ja niittauksen. Tämä lisää tuotantomme sujuvuutta entisestään.

Särmäysrobotilla hoituu toksaus, tarkka käsilaser ei vaadi viimeistelyä

Toksaus on integroitu Elekmerkillä särmäysrobottiin, joka kykenee tekemään toksauksen samassa solussa, mikä taas lisää prosessin kustannustehokkuutta.

– Tuotesuunnittelijoita kiinnostaa varmasti se, että toksaus on laadunvalvonnassa omaa luokkaansa. Sen korroosiokestävyys on myös parempi, sillä toksauksessa ainetta ei tarvitse rikkoa. Lisäksi se sietää enemmän epäpuhtauksia kuin pistehitsaus, Kotamäki summaa.

Haluatko tietää lisää toksausautomaatiosta? Lataa tästä pieni oppaamme aiheesta (PDF-materiaali).

Kotamäki lisää, että ensimmäisiä asiakastuotteita on myös hitsattu Elekmerkin uudella käsilaserilla, joka soveltuu erityisen hyvin ohuemmille materiaaleille. Sillä voidaan hitsata niin normaaliterästä, ruostumatonta terästä kuin alumiiniakin. Kädessä pidettävä kolmen kW:n laserhitsauslaite mahdollistaa tarkan hitsaustuloksen, jota ei tarvitse viimeistellä, toisin kuin perinteisillä menetelmillä hitsatessa.

– Käsilaserhitsauksessa on pieni lämmöntuonti eli se ei aiheuta paljoakaan lämpövääntymiä kappaleisiin. Hitsaus voidaan tehdä entistä nopeammin, ja hitsaussaumastakin tulee laadukas ja huomaamaton. Kokemuksemme mukaan hitsauksen läpimenoaika jopa puolittuu käsilaserilla, Kotamäki tiivistää.

Haluatko tietää lisää laserhitsauksesta? Lataa tästä pieni oppaamme aiheesta (PDF-materiaali).

Tuotantomenetelmissä on runsaasti hyödyntämättömiä mahdollisuuksia

Tuotesuunnittelijalle käsilaserhitsaus tarjoaa uusia tapoja suunnitteluun esimerkiksi hitsausliitoksen osalta. Hyvä uutinen on myös se, ettei tuote useimmiten vaadi uudelleensuunnittelua, vaikka se päätettäisiinkin hitsata alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen käsilaserilla. Suunnittelukuviin tulee kuitenkin lisätä käsilaserille sopivat hitsausmerkit – alkuperäiset perinteisen hitsauksen merkinnät voi silti halutessaan jättää ns. rinnakkaisvaihtoehdoksi kuviin. Elekmerkiltä saa myös hitsausmerkintöihin apua matalalla kynnyksellä.

Jo pitkään käytössä olleilla tuotantomenetelmilläkin on työstömahdollisuuksia, joita ei aina osata hyödyntää. Esimerkiksi kombikoneella voidaan tehdä leikkauksen lisäksi erilaisia muotoja ohutlevyyn, kuten kuppeja, kierteitä ja muita muovauksia. Särmäysrobotilla voidaan taas tehdä huomattavasti pienempiä sarjakokoja kuin usein luullaan. Tärkeintä on toistuvuus.

– Pääsääntöisesti kaikki särmäystyövaiheet voidaan robotisoida. Laite on sama, mutta ihmisen tilalla työtä tekee palvelurobotti, joka jaksaa tehdä tauoitta. Näin ollen pienilläkin sarjoilla, kuten 30-50 kappaleella, robotti on tehokas ja kannattava, jos sarja on toistuva ja särmäyskantteja on useita, Kotamäki muistuttaa.

Vuonna 2024 Elekmerkillä jatketaan vahvasti uusiin ja tehokkaampiin tuotantomenetelmiin panostamista.

– Haluamme, että asiakkaamme pystyvät hyödyntämään koneiden kaikkia ominaisuuksia tuotesuunnittelussaan. Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että yhdistämällä samaan työvaiheeseen monta eri työvaihetta säästetään usein aikaa, rahaa ja usein jopa myös osia, Kotamäki kertoo.

Kotamäki suosittelee matalalla kynnyksellä ottamaan yhteyttä ja kysymään lisää Elekmerkin tarjoamista koulutuksista:

– Meillä on tapana järjestää avainasiakkaillemme erilaisia Teknologiapäiviä, joissa tutustutaan paikan päällä uusiin tuotantomenetelmiin. Vastaavia tilaisuuksia voidaan järjestää myös verkon kautta, Kotamäki päättää.

Etsitkö tekijää, joka pystyy valmistamaan moderneilla valmistusmenetelmillä metalliosia erittäin tarkalla työnjäljellä?
Siinä tapauksessa Elekmerkin sopimusvalmistus voi olla yrityksellesi nerokas ratkaisu!