Kevyt, mutta vahva rakenne takaa sen, ettei kalottikennolevy tärise häiritsevästi kovassakaan kuormituksessa. Se onkin kustannus- ja energiatehokas ratkaisu, jonka jäykkyys on painoon verrattuna ylivertainen.

Kalottikennolevyn salaisuus on kevyessä ja jäykässä rakenteessa, joka soveltuu vahvuutensa ansiosta erinomaisesti erilaisiin seinärakenteisiin, suojiin, kattoihin ja luukkuihin. Kevyt rakenne aiheuttaa luonnollisesti vähemmän materiaali- ja energiankäyttökustannuksia.
– Esimerkiksi liikennevälineisiin haetaan keveyttä kalottikennoratkaisuilla aiheuttaen näin vähemmän polttoainekustannuksia. Kalotit sopivatkin monipuolisesti eri teollisuuden tarpeisiin, Elekmerkin yksikönpäällikkö Jukka Kotamäki tiivistää.

Laitteen vanha ja tärisevä suoja voidaan korvata kalottikennolevyllä

Kotamäki muistelee asiakastapausta, jossa entinen suoja tärisi ja hajosi jatkuvasti. Oli selvää, että muunlainen suoja tarvittiin:

– Asiakkaan vanha suoja resonoi häiritsevästi, eikä se suojannut kallista laitetta riittävästi. Päädyimme korvaamaan kyseisen suojarakenteen kalottikennolevyllä. Materiaalia ei tarvinnut erikseen edes vahventaa, vaan siitä tuli itse asiassa keveämpi kuin alkuperäisestä, Kotamäki kertoo.

Elekmerkillä kalottikennoista on tehty jo nelisen vuotta erilaisia rakenteita, kuten suojia ja luukkuja. Ehkä tyypillisimpiä Elekmerkin valmistamia kalottisovelluksia ovat erilaiset seinärakenteet, joihin voidaan rakentaa myös erilaisia kiinnityksiä kalusteineen.

– Tunnettuja kalottilevysovelluksia ovat myös Elekmerkin valmistamat teollisuuden säilytyskaapit nesteille ja polttoaineille, jotka sopivat vaativiinkin sääolosuhteisiin, Kotamäki vinkkaa.

Moderneilla tuotantomenetelmillä sileään ulkoasuun

Kalottikennolevy voidaan valmistaa erilaisista materiaaleista, kuten sinkitystä tai ruostumattomasta teräksestä, maalatusta teräslevystä tai alumiinista. Sen keveys syntyy pintalevyihin painetuista kupeista, joiden kautta kaksi levyä yhdistetään toisiinsa niittaamalla, liimaamalla tai vaikkapa toksaamalla, joka on Elekmerkin uusimpia tuotantomenetelmiä.

– Hyödynnämme myös kalottikennolevytuotannossa toksausta, jonka olemme robotisoineet. Suuremmissa erissä asiakkaalle koituukin jo selvää hyötyä automatisoinnista, Kotamäki selittää.

Ulkoasultaan kalottirakenteista voidaan tehdä siistejä ja sileitä, ja kalottirakenne voidaankin verhoilla jopa molemmin puolin.

– Kalottikenno toimii vain rakenteiden runkona eli päälle voidaan tehdä normaali pintakäsittely ja lähes mikä tahansa verhoilu, Kotamäki vahvistaa.

Kotamäki suosittelee ottamaan jo varhaisessa vaiheessa yhteyttä, kun kalottilevysovellusta harkitaan rakenteelliseksi ratkaisuksi:

– Jokainen kalottilevysovellus suunnitellaan ja räätälöidään asiakaskohtaisesti materiaalin ja kalottien valinnasta alkaen. Kalottikennolevyratkaisut suunnitellaankin aina yhteistyössä asiakkaan kanssa, jotta saadaan haluttu lopputulos, Kotamäki päättää.

Tutustu Elekmerkin valmistamiin teollisuuden säilytyskaappeihin ja kalottilevysovelluksiin.