Tuotteiden sopimusvalmistus on asiakkaalle oivallinen vaihtoehto, kun tuotantotilat eivät enää riitä tai henkilöstövajetta pitää paikata. Elekmerkin sopimusvalmistuksessa asiakas saa valmiin palvelupaketin, joka voi sisältää esimerkiksi tuotesuunnittelua ja kokoonpanoa – ja jopa toimituksen loppuasiakkaalle. 

Kokonaisvaltaista palvelua a:sta ö:hön ja usean vuoden saumatonta yhteistyötä asiakkaan kanssa – tätä on tuotteiden sopimusvalmistus parhaimmillaan. Tällaisia asiakkaita Elekmerkillä edustaa esimerkiksi designlattiakaivojen valmistaja Vieser, jonka kanssa Elekmerk on tehnyt yhteistyötä jo yli kuusi vuotta. Alun perin yhteistyö lähti liikkeelle suunnittelusta: yrityksellä ei ollut omaa metalliosaamista, joten Elekmerk otettiin heti alussa mukaan suunnittelemaan tuotetta piirustuksista, materiaalista ja valmistustekniikoista alkaen.

– Lattiakaivot tehdään alusta asti meillä aina valmiiksi tuotepakkaukseksi saakka. Hoidamme tuotantoprosessissa kaiken muun paitsi satunnaiset muoviosat ja ohjekirjat, jotka tulevat toiselta yhteistyökumppanilta, kertoo avainasiakkaista vastaava Ville Vuorela Elekmerkin myynnistä.

Vieserin tekninen myyntipäällikkö Iiska Kaukola-Risku on ollut yhteistyön alusta asti vakuuttunut Elekmerkin ohutlevyosaamisesta:

– Konsernimme sisaryhtiöt Innokas Medical ja Serres, olivat tehneet yhteistyötä Elekmerkin kanssa. Kokemukset tuotteiden laadusta ja palvelusta olivat hyviä, joten päädyimme heihin.

Arviolta yhdeksän kymmenestä muovisesta lattiakaivosta Suomessa on Vieserin valmistamia.

Tuotteiden sopimusvalmistus on enemmän kuin alihankintaa

Vuorelan mukaan sopimusvalmistusta voi ajatella tietyn tyyppisenä alihankintana. Erona tuotteiden kohdalla on vain laajempi mittakaava:

– Osien sopimusvalmis muistuttaa suoraviivaisemmin alihankintatyötä, sillä tällöin asiakas saattaa lähettää vain valmistuskuvat, joiden mukaan valmistamme osat. Tuotteen sopimusvalmistuksessa on taas enemmän huomioitavia seikkoja sen valmistuksen kannalta, kuten suunnittelutyö, Vuorela tiivistää.

Tuotteiden sopimusvalmistus onkin usein kokonaisvaltaisempi, kumppanimainen yhteistyömuoto, johon voidaan sisällyttää esimerkiksi tarvikkeiden ja komponenttien hankintaa sekä varastointi- ja logistiikkapalveluita, joita esimerkiksi myös Vieser hyödyntää.

– Elekmerk myös pakkaa valmistamansa tuotteet ja toimittaa meille Kauhajoelle. Uuden tuotteen pakkausprosessi käytiin yhdessä kohta kohdalta läpi. Näin pakkauksesta tuli täydellinen. Suosittelen Elekmerkiä ehdottomasti! Kaukola-Risku kommentoi.

Kenelle tuotteiden sopimusvalmistus sopii?

Parhaiten tuotteiden sopimusvalmistus sopii yrityksille, joilla on jo jokin oma tuote, joka sisältää merkittävän osan ohutlevyä tai koneistettuja osia.  Tuoteyhtiöiden lisäksi tukkukauppaa harjoittavat yritykset voivat hyötyä tuotteiden sopimusvalmistuksesta, joka tarjoaa avaimet käteen -periaatteella helppoutta ja stressittömyyttä tuotantoprosessin hoitamiseen:

– Sopimusvalmistus sopii esimerkiksi niille yrityksille, joilla on tuotantotilojen tai tekijöiden puutetta. Se mahdollistaa yrityksen keskittymisen johonkin strategisesti oleellisempaan kuin tuotannon pyörittämiseen. Näin sille koituu vähemmän paineita itse tuotteen tekemisestä, ja silti se voi olla varma, että tuotteen toimitusajat pysyvät lyhyinä ja tuotannon jälki laadukkaana, Vuorela listaa.

Pääasiassa Elekmerk toimii Suomen rajojen sisäpuolella, mutta myös suoraan vientiin menee osa tavarasta. Nykyiset asiakkaat arvostavat erityisesti Elekmerkin kokemusta sekä tuotannon monipuolisuutta, joka ulottuu osavalmistuksesta kokoonpanoon. Modernit erikoismenetelmät, kuten toksaus ja käsilaserhitsaus, lasermerkkaus ja seripaino, ovat myös kysyttyä osaamista.

– Pystymme toteuttamaan hyvin moninaisetkin osat omalla tehtaallamme. Ylipäätään voimme hoitaa koko tuotantoprosessin alusta loppuun saakka saman katon alla, mikä on iso etu kuljetuskustannustenkin kannalta, Vuorela kertoo.

Etsitkö tekijää, joka pystyy valmistamaan moderneilla valmistusmenetelmillä metalliosia erittäin tarkalla työnjäljellä? Siinä tapauksessa Elekmerkin tuotteiden sopimusvalmistus voi olla yrityksellesi nerokas ratkaisu!

Lue lisää: Case VIESER, Design-tuotteen menestys lähtee suunnittelusta