Alkuvuodesta 2021 Elekmerkillä syntyi innovatiivinen ajatus tuotannon automatisoinnista ja jo marras-joulukuun vaihteessa uusi robottisolu käynnistettiin Keuruulla. Nyt, aikalailla vuotta myöhemmin, ei voi olla kuin tyytyväinen hankintaan ja sen käyttökokemuksiin.

Ensimmäinen varsinainen askel kohti automatisointia otettiin keväällä 2021, kun ryhdyttiin miettimään asiaa särmäyksen osalta yhdessä Coastone Oy:n ja Yaskawa Oy:n kanssa. Elekmerkillä oli jo tuotannossa särmäysrobotille sopivia tuotteita ja tavoitteena oli automatisoinnin kautta kasvattaa särmäyksen kapasiteettia. 

Kun robotin hankinnasta oltiin päätetty ja sopimukset tehty, alettiin valmistautua robottisolun saapumiseen. Sille järjesteltiin tilava ja toimiva paikka tuotannosta sekä koulutettiin Elekmerkin väkeä Yaskawan puolesta kolmen päivän ajan. Myöhemmin, särmäyssolun jo ollessa toiminnassa, Yaskawalta saapuivat vielä kouluttajat Keuruulle syventämään henkilökunnan osaamista. Yhteensä koulutuspäiviä Yaskawalta oli viisi. ”Kaikenkaikkiaan projektin aloitus sujui toimituksia ja koulutuksia myöten hienosti! Ei ollut turhaa säätöä ja kaikki oli niinkuin pitikin sekä ajallaan”, kertoo Elekmerkin projektikoordinaattori Ville Vuorela. Yhteistyö päätoimittajan Coastone Oy:n kanssa sujui mallikkaasti ja Yaskawan koulutukset olivat laadukkaita sekä kattavia.

Vuorela otti vastuulleen robottisolun ylösajon. Se on pitänyt sisällään muun muassa uusien kappaleiden ohjelmoimista, kuvallisten työohjeiden tekemistä ja robotin toimivuutta edistävien lisäosien suunnittelemista. Soluun on esimerkiksi suunniteltu yhdessä suunnittelijan kanssa kappaleen kääntäjä, joka nopeuttaa osien särmäystä. ”Mukavasti tämä projekti on edennyt ja suunnitellut hommat on saatu jouhevasti tehtyä. On ollut mielenkiintoista päästä suunnittelemaan ja kehittelemään särmäyssolusta juuri meidän tuotantoomme sopivaa työvaihetta”, iloitsee Vuorela ja kertoo särmäysrobotin tekevän töitä nyt 8 tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa eli yhden vuoron verran. Vuorela opiskelee työnsä ohella konetekniikan insinööriksi, mutta aikaisempaa kokemusta robotiikasta ei ole. Projekti on tuonut Vuorelan työhön paljon uuden oppimista ja ensi alkuun uusien ohjelmointien tekeminen veikin paljon aikaa. Nyt kuitenkin osaaminen on jo karttunut ja työ on tehokasta. ”Varmasti ei vielä kaikkea tiedetä, mutta tarpeeksi, että ollaan päästy tähän asti.” Elekmerkillä on ensi vuoden tavoitteena saada vähintään yksi vuoro lisää ohjelmoitavaa robotille.

Onnistunut ensiaskel automatisointiin on laittanut Nerokkaan mekaniikkatehtaan pohtimaan mahdollisia uusia automatisoinnin kohteita ja pilottivaiheessa onkin nyt uudenlainen automatisoitu ostokokemus Prima Powerin kanssa. ”Automatisointi on tulevaisuutta. Minun mielestäni robotteja saisi olla enemmänkin, jotta ihmiset voitaisiin siirtää yksitoikkoisilta työpisteiltä tuottavimpiin ja haastavimpiin tehtäviin,” mainitsee Vuorela vielä lopuksi.