Vuonna 1993 Timo ja Irmeli Vaissi palasivat pääkaupunkiseudulta kotiseudulleen Keuruulle mukanaan tuore yritystoiminta Elekmerk Oy, joka oli aikaisemmin toiminut telakan vieressä valmistaen laivoille kilpiä. Vaissien siirtäessä yrityksensä Keski-Suomeen, he toivat mukanaan arvokkaita asiakaskontakteja sekä yrittäjyyden kokemusta. Aluksi yritys keskittyi elektroniikka- ja telakkateollisuuden alihankintatöihin, valmistaen muun muassa alumiiniprofiileja, etulevyjä, kilpiä sekä risteilijöiden opasteita. Yksi tärkeimpiä asiakkaita aluksi olikin telakkayhtiö Masa-Yards. Yrittäminen oli aluksi pienimuotoista, mutta toiminta ja henkilöstön määrä kasvoivat vähitellen.

 Vuonna 2001 Elekmerk yhdistyi osaksi suurempaa metalliteollisuuden kokonaisuutta, keuruulaista perheomisteista Teiskonen-konsernia. Samoihin aikoihin Jukka Kotamäki otti ohjat Elekmerkissä yksikönpäällikkönä ja toimii edelleen samassa roolissa. 2000-luvun alussa tuotanto koostui paljon Nokian alihankkijoille tehdyistä osista.

Yrityskaupan myötä Elekmerk investoi laitteisiin, hankkien Amadan levytyökeskuksen ja särmäyspuristimen vuonna 2001. Kasvun myötä, vuonna 2003, yritys siirtyi uusiin, suurempiin tiloihin ja hankki lasermerkkauskoneen. Lasermerkkausta tehdään edelleen useille toimijoille vuonna 2022 uusitulla koneella.

Vuonna 2008 tarvittiin jälleen lisää tilaa ultraäänipesureiden kokoonpanolle FinnSonicin liiketoimintakaupan myötä. Kokoonpano jäi silloisiin tiloihin ja naapurihalli vuokrattiin muuta tuotantoa varten. Tässä vaiheessa yritys palkkasi ensimmäiset hitsaajat ja aloitettiin sähköinen kokoonpano sekä sopimusvalmistus valmiiksi tuotteiksi asti.

Kasvun jatkuessa syntyi tarve investoida uusiin koneisiin ja lisähenkilöstöön, mutta toimitilat eivät kuitenkaan enää mahdollistaneet tällaisia investointeja ja niinpä Elekmerk muutti nykyisiin toimitiloihinsa Hiilitielle vuonna 2010. Uuden hallin myötä konekanta lisääntyi ja rakennettiin uusi maalaamo. Muuton jälkeen työntekijämäärä on lisääntynyt huomattavasti ja tänä päivänä heitä on lähes 50.

Vuosien vieriessä eteenpäin tuotanto kehittyi. ”Rauta ja rattaat” muuttuivat enemmän digiksi ja Elekmerkin palveluntarjonta muutti muotoaan. Aikaisemmin osia tehtiin alihankinnan osavalmistukseen, mutta nykyään yritys valmistaa tuotteita ja laitteita sopimusvalmistuksena. Saman katon alta valmistuvat tuotteet aina alusta asti suunniteltuna, testattuna, pakattuna sekä loppuasiakkaalle kuljetettuna.

Nykyään Elekmerkillä on innovatiivinen ajatus tuotannon automatisoinnista ja vuonna 2021 investoitiin särmäysrobottiin. Uusi robottisolu käynnistettiin ja onnistunut ensiaskel automatisointiin sai Nerokkaan mekaniikkatehtaan pohtimaan mahdollisia uusia automatisoinnin kohteita, kuten automatisoitua ostokokemusta ja toksausrobottia. Investoinneissa näkyy myös uusi teknologia, kuten laserhitsaus.

Ala kehittyy vauhdilla, ja Elekmerk on pysynyt jopa askeleen edellä tässä kehityksessä. Nykyään yritystä tituleerataan Nerokkaaksi mekaniikkatehtaaksi. Nerokkuus näkyy jokapäiväisessä toiminnassa pienillä ja suuremmillakin teoilla. Yrityksen perustamisesta lähtien keskeistä on ollut erityisesti erinomainen asiakaspalvelu, ja siihen panostetaan vielä 30 vuoden jälkeenkin vahvasti tuotteiden laadun ja kestävyyden lisäksi. Myös henkilöstön kouluttaminen, turvallisuus ja viihtyvyys ovat Elekmerkillä tärkeitä arvoja. Unohtamatta vastuullisuutta ja ympäristöarvoja, jotka näkyvät vahvasti yrityksen uusien e-koneiden hankinnassa sekä muun muassa kierrätyksessä ja niihin sopivien materiaalien käytössä

Elekmerk on jo tänään huomisen haastaja ja haluaa menestyä yhdessä asiakkaan kanssa.